Wednesday, 17 August 2011

基督教護教學已走到末路?

頭先o係網上新聞網站睇到近日幾單新聞﹕

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2026470/Prof-John-Schneider-quits-Michigan-Christian-college-science-questions-Bible-stories.html

http://www.npr.org/2011/08/09/138957812/evangelicals-question-the-existence-of-adam-and-eve

主要就係講o係美國一間叫做Calvin College o既基督教機構,有兩個聖經教授,John Schneider同Daniel Harlow因為各自o係佢地o既文章中對聖經中一 d 故事o既歷史性提出質疑,所以好多當地基督徒向校方施壓,要踢走佢地。其中前者已經辭職唔撈,而後者就仲頂住... 暫時。

文中又提及,其實我母校Trinity Western University一個 Bio 教授亦講,雖然佢係基督徒,但係需要講人類冇可能源自兩個人(即亞當同夏娃)。不過我母校算開明,呢個教授仲未出事... 暫時。

其實呢 d 新聞令我覺得,其實傳統o個套基督教護教學本來就係非常脆弱,現今已經走到絕路,"聖經入面所有故事,每一個細節都係符合科學同歷史",呢個係一條不可能守得住o既防線。不過,亦唔代表基督教護教學就此玩完,但極需要更新論述,唔好再當聖經係歷史教科書或天文通識書。我認為而家呢個階段,呢班基督徒學者出o黎指出聖經有邊幾條不可防守的防線,就係想進行呢個革新的第一步,可惜有班古老石山基督徒當正佢地係異端,唔肯及早面對現實,重新起步。

0 comments: